EL CARMEL MOSSEGA

 

PROJECTE PARTICIPATIU ARTÍSTIC I COMUNITARI PER UN NOU MURAL AL C/ SANTUARI

PROYECTO PARTICIPATIVO ARTÍSTICO Y COMUNITARIO POR UN NUEVO MURAL AL C/ SANTUARIO

El TAURÓ DEL CARMEL ha format part durant els darrers 10 anys dels signes identitaris contemporanis del barri del Carmel. Encara que el seu artista, BLU (It.), és una persona amb una obra de valor mundial, de projecció mediàtica i reconeixement en diferents esferes socials i artístiques, els veïns i veïnes del Carmel s’havien fet seu el mural. 

Des de les seves pròpies interpretacions i valors individuals i com a col·lectiu local, la ciutadania d'aquest barri consideraven el TAURÓ un dels punts de referència de la seva identitat, i no un valor artístic internacional dictat per tercers i experts. Aquesta apropiació es va produir de forma espontània i natural. Per raons de salubritat del mur i de l'espai públic, actualment el mural del "Tauró del Carmel" ha desaparegut.

Per poder recuperar aquest tret identitari del barri, es va dur a terme el procés EL CARMEL MOSSEGA, un espai participatiu, comunitari i artístic impulsat pel Pla de Barris, el districte d’Horta-Guinardó i les diferents entitats i equipaments del territori, que vol promoure la realització d’una nova intervenció artística mural al carrer del Santuari.

El TAURÓ DEL CARMEL ha formado parte durante los últimos 10 años de los signos identitarios contemporáneos del barrio del Carmel. Aunque su artista, BLU (It.), es una persona con una obra de valor mundial, de proyección mediática y reconocimiento en diferentes esferas sociales y artísticas, los vecinos y vecinas del Carmel se habían apropiado el mural. 

Desde sus propias interpretaciones y valores individuales y como colectivo local, la ciudadanía de este barrio consideraban el “TAURÓ” uno de los puntos de referencia de su identidad, y no un valor artístico internacional dictado por terceros y expertos. Esta apropiación se produjo de forma espontánea y natural. Por razones de salubridad del muro y del espacio público, actualmente el mural del "Tiburón del Carmel" ha desaparecido.

Para poder recuperar este rasgo identitario del barrio, se llevó a cabo el proceso EL CARMEL MOSSEGA, un espacio participativo, comunitario y artístico impulsado por Pla de Barris, el distrito de Horta-Guinardó y las diferentes entidades y equipamientos del territorio, queriendo promover la realización de una nueva intervención artística mural en la calle del Santuari.

 
 
 

Foto: El País (Joan Sanchez) El tiburón del artista Blu, en el barrio del Carmel de Barcelona, tapado parcialmente por el Ayuntamiento para reparar el muro.

 

"EL CARMEL MOSSEGA" és un projecte participatiu comunitari i artístic al barri del Carmel que té com a objectiu crear un nou mural artístic a la paret del carrer del Santuari, on abans hi havia el mural del "Tauró del Carmel" (Blu (It.), 2009 - 2021).

Aquest projecte participatiu, que es desenvolupo durant l'any de 2022, ha inclòs l’espai de participació directa LA CARPA DEL CARMEL, que giro per diversos espais del barri, i una exposició - instal·lació gràfica i un  vídeo-documental, així com activitats vinculades amb l'art urbà promogudes pels principals equipaments i entitats del barri. El projecte va cloure amb una nova intervenció mural al carrer del Santuari.

"EL CARMEL MOSSEGA" es un proyecto participativo comunitario y artístico en el barrio del Carmel que tiene como objetivo crear un nuevo mural artístico a la pared de la calle del Santuari, donde antes había el mural del "Tiburón del Carmel" (Blu (It.), 2009 - 2021).

Este proyecto participativo, que se desarrollo durante el año de 2022, ha incluido el espacio de participación directa “LA CARPA DEL CARMEL”, que giro por varios espacios del barrio, y una exposición-instalación gráfica y un  video-documental, así como actividades vinculadas con el arte urbano promovidas por los principales equipamientos y entidades del barrio. El proyecto se cerró con una nueva intervención mural en la calle del Santuari.

 

Curt-documental “EL CARMEL MOSSEGA I DIU”

Direcció video: Tatiana Poplawski
Muntage i edició: Florencia Sardo
Postproducció de So: Juan Segura

 
 

A LA CARPA DEL CARMEL vam voler saber més sobre els veïns i les veïnes del Carmel, conèixer les seves opinions al voltant de l'antic mural de Santuari i recollir els seus desitjos en relació amb la nova intervenció artística projectada.

A LA CARPA DEL CARMEL quisimos saber más sobre los vecinos y las vecinas del Carmel, conocer sus opiniones alrededor del antiguo mural de Santuari y recoger sus deseos en relación con la nueva intervención artística proyectada.

La inauguració de la mostra “El Carmel Mossega” ha estat el punt culminant dels processos que van tenir lloc al carrer per a aportar canvis en el barri. Així mateix, el material exposat servirà d'informació i base d'inspiració per a la creació d'un nou mural en la paret de carrer Santuari.

La inauguración de la muestra “El Carmel Mossega” ha sido el punto culminante de los procesos que tuvieron lugar en la calle para aportar cambios en el barrio. Así mismo, el material expuesto servirá de información y base de inspiración para la creación de un nuevo mural en la pared de calle Santuari.

Aquest procés dut a terme amb el col·lectiu de veïns de c/ Santuari va permetre destacar l'afecte dels veïns per a l'antic mural i les ganes d'una volta del mític Taure plasmat en la paret i vinculat a temes del medi ambient i de la naturalesa. Entre desembre i gener de 2023 es va tornar a pintar la paret de carrer santuari pel mateix artista, el mundialment reconegut BLU.

El resultat final s’ha presentat el diumenge 29 de gener a les 12h, en la inauguració oficial, a peu de mural.

Este proceso llevado a cabo con el colectivo de vecinos de c/ Santuari permitió destacar el afecto de los vecinos para el antiguo mural y las ganas de una vuelta del mítico Tauro plasmado en la pared y vinculado a temas del medio ambiente y de la naturaleza. Entre diciembre y enero de 2023 se volvió a pintar la pared de calle Santuari por el mismo artista, el mundialmente reconocido BLU.

El resultado final se presentó el
domingo 29 de enero a las 12h, en la inauguración oficial, a pie de mural.

 

Proceso de realización del mural, protegido por un andamio de más de 70m de largo.

 

El procés de recuperació del mític Tauro del Carmel va trobar el seu gir final després de la inauguració d'un nou mural de BLU en la mateixa paret de c/ Santuari.

Prenent com a punt de partida el disseny original del tauró de bitllets desaparegut en 2021, BLU ens regala la totalitat i la fi d'una història / imatge que havia començat en el seu moment en 2009.

Si ampliem l'escala d'una imatge del tauró capitalista, veurem que aquest tauró fet d'euros és al seu torn presa d'altres peixos metafòrics que li superen. El capitalisme està menjat per la guerra, la guerra, menjar pel cataclisme de la naturalesa.

BLU signa una reinterpretació del Tauró alhora actual i colossal, tant per les dimensions de l'obra (més de 70 metres de llarg i un mes de treball) que el seu subjecte: urgent, inevitable, tan evident que no es pot ignorar.

El proceso de recuperación del mítico Tauro del Carmel encontró su giro final tras la inauguración de un nuevo mural de BLU en la misma pared de c/ Santuari.

Tomando como punto de partida el diseño original del tiburón de billetes desaparecido en 2021, BLU nos regala la totalidad y el fin de una historia / imagen que había empezado en su día en 2009.

Si ampliamos la escala de una imagen del tiburón capitalista, veremos que este tiburón hecho de euros es a su vez presa de otros peces metafóricos que le superan. El capitalismo está comido por la guerra, la guerra, comida por el cataclismo de la naturaleza.

BLU firma una reinterpretación del Tauró a la vez actual y colosal, tanto por las dimensiones de la obra (más de 70 metros de largo y un mes de trabajo) que su sujeto: urgente, inevitable, tan evidente que no se puede ignorar.

 

A pesar que es tanqui una etapa amb la concreció del nou mural de @bluwalls el barri marca la seva voluntat d'expandir l'art urbà i conjugar-lo amb els processos de cohesió social i identitaris del seu veïnat;

com ho demostra la intervenció de Mina Hamada en les columnes del centri civic Carmel, el nou mural del espai jove @bocanord per @maga_illustration i les propostes de nous murals a la biblioteca Juan Marse i l'associació de veïns.

A pesar de que se cierre una etapa con la concretización del nuevo mural de @bluwalls el barrio marca su voluntad de expandir el arte urbano y conjugarlo con los procesos de cohesión social e identitarios de su vecindario;

como lo demuestra la intervención de Mina Hamada en las columnas del centre civic Carmel, el nuevo mural del espai jove @bocanord por @maga_illustration y las propuestas de nuevos murales en la biblioteca Juan Marse y la asociación de vecinos.

Una iniciativa de: Dte. d’Horta-Guinardó i Pla de Barris


Disseny i Producció: Difusor / B-Murals

Artista Muralista: Blu (@bluwalls)

Ajudant de producció: Julián Manzelli (@chudoma)

Col·laboren:

Biblioteca Juan Marsé
Centre Cívic Carmel
Espai Jove Boca Nord
Casal de Barri La Barraca del Carmel
Pla Comunitari del Carmel
Associació de Comerciants del Carmel
AAVV del CarmelAssociació Artística Carmel a la Vista
Escola Coves d’en Cimany

Fotografía: Monika Pufflerova, Blu