PROJECTE D’ART URBÀ A L’IES JOAN FUSTER

 
DSC03919.jpg
 

A través de l’assignatura optativa “Art Mural” mediada per Pere Grané en col·laboració amb el centre d’art urbà B-murals , els alumnes de 2n de la ESO de l’Institut Joan Fuster, han assistit a una sèrie de classes on han pogut aproximar-se al món de l’art urbà a partir d’explorar diversos artistes de referència junt amb els processos que hi ha darrere d'una intervenció artística. A partir d’analitzar diferents obres i estils en el primer bloc de l’assignatura, els alumnes han pogut conèixer de primera mà, els valors d’igualtat i crítica social que s’amaguen darrere de moltes intervencions a l’espai públic.

Amb aquestes classes, els alumnes han entès que la intencionalitat que hi ha darrere de molts artistes urbans va molt més enllà de crear un art purament estètic. Els joves han pogut aprendre que aquesta tendència és una eina de transformació social d’allò més potent. Un canal idoni per afavorir una igualtat, una democratització de l’escena artística i, sobretot, un important exercici d’autoreflexió sobre com actuem i convivim amb el nostre entorn. 

 

Dins de les classes teòriques, els alumnes també han intercalat el bloc de l’assignatura amb sessions pràctiques com per exemple, la intervenció mural comunitaria que van fer a les parets de la Nau Bostik. Una pintada on els participants van tenir que preparar-se prèviament una sèrie d’idees enfocades en temàtiques socials per tal d’incloure-les posteriorment en la mateixa obra. Treballant amb temes referents a la inclusió i la igualtat, els alumnes van poder explorar tota la càrrega ideològica que s’amaga darrere una intervenció artística a l’espai públic.  

A tot això, el alumnes també van tenir la oportunitat de conèixer els murals de la Bostik a través d’una visita guiada, una aproximació a les sortides laborals artístiques a l’Escola de disseny La Llotja i altres activitats com el mural conjunt pintat en estructures de Montana Colors al pati de l’Institut Joan Fuster.

En la recta final del bloc, els alumnes han pogut aproximar-se, a partir de classes teòriques, a l’estil d’un dels artistes més reivindicatius i més ben valorats del panorama street art actual: Jofre Oliveras. Així doncs, després d’una criba entre els alumnes, van escollir aquest artista gironí per tal que vingués a l’Institut Joan Fuster a dedicar al pati de l’escola, una pintura mural de grans dimensions junt amb dues sessions on els alumnes han tingut l’oportunitat de parlar amb el mateix artista i conèixer de més a prop les seves inquietuds i el seu estil. 

Així doncs, el resultat de l’obra d’en Jofre Oliveras a Institut Joan Fuster ha plasmat de manera anònima, un seguit de fotografies dels seus alumnes uniformats amb un missatge de denúncia en contra l’alienació ideològica que encara es pateix en el sistema educatiu actual. Una reflexió que aboga per acabar amb la uniformitat i afavorir el pensament divergent entre les generacions més joves. 

Aquesta col·laboració és un dels serveis que B-Murals ofereix des de les seves bases més primàries. A partir de posar en contacte educadors i artistes amb escoles i instituts, el centre d’art urbà ofereix un servei pioner a centres educatius a partir de difondre els valors de l’art urbà a través d’un seguit de classes teòriques, rutes, visites guiades i intervencions murals participatives per tal que els alumnes puguin reflexionar sobre temàtiques socials i culturals a través d’un art popular i comunitàri.

Des de B-Murals, entenem l’art urbà com una eina de transformació social. Una tendència que allibera l’art de la privatització, que posa l’accent en temes d’interès públic i que es capaç de crear espais de debat allà on s’integra. Un art de tothom i per a tothom que, sens dubte, propicia a l’enteniment i a la igualtat.

Ets artista i vols col·laborar en els nostres projectes educatius?

Informa’t-en!

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació i CRP Sant Andreu

 
Projectes participatiusana manaia