NOVA: INVESTIGACIÓ ACCIÓ PARTICIPATIVA A LA TRINITAT
El projecte NOVA, dissenyat per Difusor de la mà del Pla de Barris de Trinitat Nova, tenia per objectiu la realització d'un projecte de cohesió social a través de l'art urbà amb joves de l'Institut Escola Trinitat Nova (IETN).
Els grups de treball de l’IETN, amb l'acompanyament de sis artistes consagrats, van fer servir l'art urbà i algunes de les seves diferents disciplines (muralisme, serigrafia, hackejat de mobiliari escolar o contrapublicitat) per analitzar, reflexionar i transformar el seu entorn més proper. El resultat del treball amb cada artista va ser la producció d'un element artístic per contribuir a canviar la percepció que el grup mateix tenia del seu entorn i de la manera de relacionar s'hi.
Es va treballar amb els artistes Btoy, Vermibus, Makea, Miquel Garcia, Bito Cels i Anna Taratiel.
BTOY
La primera part del projecte va començar amb l’ Andrea Michaelsson, BTOY, artista reconeguda pels seus fins retrats que interpreten personatges femenins rellevants vinculats amb reivindicacions socials i la defensa de les llibertats, va treballar amb uns dels grups de joves al llarg de 8 sessions on es van abordar diferents qüestions de gènere.
El grup va partir fent un treball de aprofundització a través de debats i entrevistes a diverses persones amb perfils diferents. Amb la informació recollida, van començar a definir el contingut del mural, descobrint la tècnica artística de BTOY, les plantilles.
Tot aquest treball va estar acompanyat de reflexions al voltant del barri i el seu teixit social i així el resultat final va ser la pintura d'un mural amb el rostre de Carmen Amaya, dona amb un paper a la gestació del barri, escollida per representar l'energia i la força d'algú que ve d'un barri humil i la seva relació amb la Trinitat Nova.
MIQUEL GARCIA
Un altre grup, va treballar amb Miquel Garcia, artista que explora diferents línies de recerca: la noció d'espai i territori, l'anàlisi de les estructures econòmiques i de poder i les teories contemporànies sobre història i identitat col·lectiva.
Les sessions amb Miquel Garcia van ser plantejades de manera oberta des del principi, això va donar lloc a un creixent empoderament i aprenentatge per part del grup. Des del moment inicial, es va consensuar el tipus de projecte que realitzarien amb l'alumnat, decidint crear una campanya publicitària on es mostrés el barri des de dins, per tal de trencar la visió negativa d'aquest.
Apropant-se al llenguatge publicitari, l'alumnat va acabar tenint una nova mirada sobre el seu propi territori a través del disseny de diversos eslògans i logos que van poder difondre amb la creació de xapes, amb estampació de samarretes a partir de la serigrafia i fent ús de la fotografia amb el fotògraf professional Bito Cels.
VERMIBUS
Una altra part del projecte es va desenvolupar de la mà de l’artista Vermibus. Aquest, desenvolupa una tècnica molt particular de desfiguració de retrats publicitaris. La seva peculiar i treballada tècnica es basa en la modificació del retrat femení, idealitzat, per criticar la dona-objecte, buscant una estètica de l'horror.
Les sessions de treball amb aquest artista qüestionaven els rols de gènere a la publicitat, així com la funció de la publicitat mateixa dins de la societat.
Després d'un procés d’aprofundiment en qüestions vinculades amb la discriminació de gènere fent ús de vídeos, debats i algunes activitats artístiques, van arribar a una part més pràctica on van poder descobrir la tècnica de Vermibus: l'ús de dissolvents aplicats a diferents missatges publicitaris per tal de subvertir-los. El resultat va ser el muntatge d'una exposició amb una selecció dels treballs realitzats durant el projecte.
PERE GRANÉ
Artista urbà i sociòleg, és un col·laborador habitual dels nostres projectes, que aporta una mirada lúcida sobre la funció social de la comunicació urbana.
Partint la reflexió sobre els espais del barri i de diverses activitats pràctiques al volant de la d'aquesta temàtica van arribar a definir el missatge que volien compartir amb el barri: "sentir la vida". A partir del missatge van fer diversos esbossos per grups, aportant idees per acabar pintant el mural conjuntament.
MAKEA
Makea és un col·lectiu que fa més de 10 anys que es dediquen a modificar l'entorn de la nostra vida quotidiana, a través de fomentar el disseny obert, l'intercanvi de coneixements i la creativitat col·lectiva, aplicades a la reutilització d'elements aparentment inservibles.
Les sessions amb Makea van començar amb una reflexió sobre els usos del territori i la definició del projecte en el qual treballarien les següents setmanes. Això va portar al grup a consensuar que la música seria l'element conductor del projecte, ja que aquesta les feia sentir-se vinculats amb el seu barri. Seguint les formes de treball de Makea, l'alumnat va aconseguir altaveus inservibles dels quals van agafar els materials necessaris per a crear un altaveu mòbil, ensamblant diverses peces per amplificar el so i creant una estructura portàtil pel mateix. L'alumnat va gaudir de la música del seu nou altaveu per primera vegada a la prèvia de la Batalla de Gallos de la Festa Major de Trinitat Vella!
ANNA TARATIEL
En la seva producció dels darrers anys, Taratiel ha trobat maneres d'incorporar en el seu treball geomètric amb els valors orgànics que caracteritzen l'espai públic.
El projecte amb Anna Taratiel partia d’un enfocament basat en l’Aprenentatge i Servei (APS) en el que s’aprèn responent a una situació real. En aquest cas, una demanda del barri respecte als usos de determinat espai.
En la primera sessió es va coincidir amb els alumnes que un dels punts a treballar seria la pista esportiva dels Jardins de l'Amistat, per ser un focus de conflictes al barri. Descobrint l'obra de l'artista i el seu procés creatiu amb formes i colors, van començar per elaborar algunes idees per treballar el disseny de la pista esportiva. Una vegada van tenir la idea definida, van marcar-la sobre i posteriorment pintar-la amb resultats immillorables!