Cheap Nature - Xavier Almeida (Open Studio, Residències B-M)
Cheap Nature: Residuos de una Sociedad en Colapso. de xavier almeida
Inauguració de l’Open Studio de Xavier Almeida, artista resident a B-Murals (setembre-desembre 2024), amb l’exposició Cheap Nature.
L’esdeveniment inaugural comptarà amb una performance de l’artista amb Renata Gilosi i Jonay P Matos, i acabará amb el DJ mmmuuuccchhhooo.
“Pot l'art ser realment una eina de resistència en contextos que l'instrumentalitzen com a moneda de canvi?” – Gonzalo Matos
"Cheap Nature: Residus d'una Societat en Col·lapse"
Cheap Nature, de Xavier Almeida ofereix una mirada crítica sobre la vida dels recol·lectors de ferralla a Barcelona, alhora que connecta aquest fenomen local amb problemàtiques globals. Inspirada en el llibre homònim de Jason W. Moore, aquesta novel·la gràfica explora les relacions entre feina, natura i societat en el marc de les cadenes de producció globals i els sistemes econòmics que perpetuen desigualtats i pràctiques insostenibles.
A través d'un estil visual cru que reflecteix l'estètica "anti-forma" característica de la seva obra, Xavier retrata la lluita quotidiana d'individus que converteixen els residus urbans en mitjans de subsistència. El seu enfocament no només posa en primer pla les històries personals dels recol·lectors, sinó que també visibilitza les estructures de poder i exclusió que transformen l'acte de recollir ferralla en una metàfora de les crisis ambiental i social contemporànies.
Deliberadament ancorada en el terreny del "low-fi" i el "low budget", la proposta artística de Xavier representa una crítica a l'art institucional contemporani i les seves dinàmiques elitistes. En un context on les exposicions d'alt pressupost solen desconnectar-se de les problemàtiques locals, *Cheap Nature* respon amb una narrativa que resisteix els estàndards formals i econòmics del mercat de l'art. Aquest enfocament obre un espai per qüestionar el rol de l'art com a exercici de privilegi, convidant a repensar la seva funció dins d'una societat profundament desigual.
Com a part de l'exposició, l'obra s'expandeix a través d'una performance desenvolupada en col·laboració amb els artistes Renata Gelosi, Jonay P. Matos i Gonçalo Matos. La performance combina so, moviment i elements gràfics del còmic, creant una experiència immersiva que amplifica les temàtiques del treball i la precarietat urbana.
Un acte que connecta el públic amb les històries dels recol·lectors de forma sensorial i emocional, fomentant un diàleg directe entre l'art, els espectadors i les dinàmiques socials que l'obra critica.
Text de Gonzalo Matos