ENTREVISTA CON RAFAEL MÁRQUEZ
Tàpia és una exposició col·lectiva que va ser comissariada amb la col·laboració d'Axel Void per B-Murals. Aquesta exposició es va inaugurar el 16 de novembre, en exhibició fins al 29 de febrer. Es van reunir 24 artistes de nou muralisme, característics pel seu figurativisme, realisme, i també surrealisme. En paral·lel a aquesta exposició d'artistes urbans i contemporanis, vam convidar alguns d'ells a realitzar murals a la ciutat de Barcelona. Durant aquest període ens vam realitzar vàries entrevistes que recollim aquí.
RAFAEL -FAFA- MÁRQUEZ
Text | Àlex Puig Ros
Fotografies | Fer Alcalá
El peculiar estil de Rafael Márquez preten apropar-nos al món del costumbrisme, les vivències de la vida i les rutines de la nostra societat contemprànea a través d’un estil figurativista – amb un cert aire impresionista- inspirat en, com ell mateix diu, la seva més gran influencia: el pintor espanyol Joaquín Soroya. Més enllà d’això, Fafa guía el seu estil pictòric en la cerca de la composició idònia i el joc de llums i ombres que trova en tot allò que vol retratar. Així doncs, Márquez defineix el seu estil com poesia de la quotidianitat la qual, retratada des d’un figurativisme d’allò més pur, preten atorgar, tal i com ell mateix comenta, un art sincer i honest amb el món que l’envolta. Sense adulterar ni modificar la realitat, Márquez pinta instants de la vida amb els quals tothom es podría identificar.
Amb una esperançadora visió de futur pel que respecta al figurativisme urbà, Fafa destaca la creixent presencia d’artistes urbans que, guiats per aquests ideals, han decidit centrar-se en el món del figurativisme i donar pas a aquesta tendencia que, sota el nom de neo-muralisme, esta agafant cada cop més terreny tant en el territori espanyol com a la resta del món.
Pel que fa a la seva experiencia profesional, aquest artista nascut a Irún, Pais Basc, va començar a desenvolupar la seva passió per l’art urbà mentre estudiaba Belles Arts a la Universitat de Sevilla. Segons comenta, des de ben petit ja sabia a què volia dedicar-se al llarg de la seva vida: pintar, pintar i pintar. Influenciat per la cultura urbana i la cultura del Hip Hop dels anys 90 sense olvidar-se dels seus artistas clàssics predilectes, Fafa va acabar endinsant-se en aquesta genuïna confluencia entre el món de la cultura underground i la pintura clàssica. Quelcom que deixa latent en les seves apassionants obres les quals, segons diu, pinta a partir de materials i pigments que recicla a mode de repte personal.
https://www.facebook.com/fafaworks/
@rafaelmarquezceldran